VETERANKLUBBEN ALFA - Gästbok 2007
Åter till välkomstsida.
 2010 - 2009 - 2008- 2006 - 2005 - 2004 - 2003
 - 2002 -  2001 -  2000 -  1999 -  1998 -  1997
Skriv i gästboken


I gästboken kan du skriva vad du vill, tex. vad du tycker om Veteranklubben och Veteran-WEBB, efterlysningar, minnen...
OBS: Om du inte hittar här vad du söker: leta i en tidigare gästbok.

2007-12-30
Rune Winter:
Alla önskas Gott Nytt År.

 

Rune Winter:

Alfaklubben hälsning får

Från gammal veteran

Alla önskas Gott Nytt År

På landet och i stan

 

/RW

2007-11-29
Anders Vistby:
Efterlysning av
dokumentation.

 

Anders Vistby:

Klockan är nu 01:52 29 nov 2007. Jag sitter vid min dator nere i Nävekvarn . Det är några
minusgrader ute. Befinner mig i internetbruset och söker information från den gamla 'datatiden'. 
 
Har arbetat för Datasaab på servicesidan speciellt datorns kringutrustning samt med utbildning av tekniker för Datasaabs produkter, och då bl.a med Facit's remsläsare, stans och under en kort tid även blivit allmänorienterad om karusellminnet. 
 
Då, mitt i natten,  finner jag denna pärla. Veteranklubben ALFA ute i internetbruset. Nackhåret reser sig för kanske det finns någon som har några tekniska manualer över remsstansen, remsläsaren eller/och karusellminnet.
 
Jag är i skrivartagen för tekniken kring D21/D22's kringutrustning. Facit var duktiga på 'sprängskisser' mm. Det gäller bara ett lån för att komma åt bilder att digitalisera. 
Jag samarbetade med Lennart Bringfelt nere i Örsätter, Åtvidaberg. Då gällde det bankterminalernas kringutrustning såsom Odhnerska tryckverk, nummerdisplayer, skrivare, tangentbord samt kedjeskrivare.
 
Tyvärr har inte Lennart någon dokumentation kvar!! 
Kontakta mig om har någon information i mitt intresseområde. 
 
Med vänliga hälsningar
Anders Vistby (+68)
 
(Fd serviceingenjör, teknisk utbildning mm på Datasaab 1960-1995)
Epost: anders.vistby snabel-a gmail.com
2007-11-03
Bernt Malmkvist:
Hälsning

 

Hejsan...

 ... jag heter Bernt Malmkvist och gick en kurs i koppling av IBM 077 (tror jag det var) tillsammans med en Standard Radio-medarbetare vars namn jag glömt. Han spelade tennis (med Yppe Palmqvist, Sirus?) på företagets trevliga grusbanor om jag minns rätt. Mycket trevlig hemsida även för icke direkt berörda!

(Webbmaster har epost-adress till Bernt)
2007-10-12
Jan Persson:
Släktforsknings-info.

 

Ett erbjudande: Introduktion  till Disgen (släktforskningsprogram).


De som önskar  lära sig lite om Disgen (släktforskningsprogram) är välkomna hem till Jan Persson antingen den 25 oktober eller den 8 november kl 15 00. Men du måste först anmäla intresse telefon 08-754 28 84 eller via e-post. Max tre personer kan vara med vid respektive tillfälle och först till kvarn gäller.
Kaffe och kaka serveras.

Med vänlig hälsning Jan Persson
2007-10-03
Rune Winter:
Tack för en trevlig kväll!

Höstfesten 2007

Gick in på webben och fick SL:s färdbeskrivning till Veddestavägen 13. Blev anvisad fel hållplats. Nå, nu lurade jag Storstockholms lokaltrafik genom att vara ute i mycket god tid. Och en stärkande promenad är ju alltid nyttig.

Så togs man om hand om Alfaklubbens arrangörer som kan det där med instruktioner. Förutom namnbricka, så man vet vad man heter, bestods man med ett flödesschema (flowchart) över kvällens aktiviteter.  

Jag har ett par gånger vunnit pris som först anmäld till våra möten. Helt min hustrus förtjänst, som varit snabb med inbetalningen.

Nu är konkurrensen svår om detta pris, så jag tänkte att det kanske finns ett jumbopris till sist anmäld.

I denna förhoppning anmälde jag mig en minut före midnatt sista anmälningsdagen. Ett 20-tal personer hade då anmält sig före mig.

För varje dag efter sista anmälningsdagen tillkom alltfler. Så småningom blev det 65 anmälda plus 16 gäster. Fusk mina damer och herrar, fusk!  

Mitt bidrag till festerna brukar vara att köpa upp alla nitlotter till övriga deltagares förtjusning. Så även denna gång. Grattis till alla vinnare! 

Kvällens tema var ”Alfaskop 40 år” med den evigt unge Lasse Fossum som berättare. Att inte alla bekymmer och allt slit med utvecklingen av olika projekt satt några spår hos Lasse är en gåta!

Historiens vingslag kändes vid den lilla utställningen. Cirkulationsminnet med trådspiralen var verkligen sevärd. Undrar hur en persondator med dagens prestanda skulle se ut med sådana minnen!

Tack för en trevlig kväll!

Rune Winter

2007-09-26
Kjell Elster:
Husse sökes
Facitremsläsare söker ny husse

Jag har släpat omkring på 20-30 kg Facit remsläsare som "trofé".
Jag ska sluta med det och undrar om du vet om det är någon som kan vara intresserad?


/Kjell Elster  (Maila till info@veteranklubben.se så får du Kjells mejladress) 
2007-09-24
Bengt Hyensjö:
Hälsning
från Mariestad
Sänder en hälsning till alla kamrater i Veteranklubben Alfa i samband med att Alfaskop fyller 40 år.

/Bengt Hyensjö 
2007-08-26
Tord Jöran Hallberg: "Jag är visserligen egotrippad, men..."


 

Hej

Jag är visserligen egotrippad, men det har inte blivit av att jag googlat på ordet IT-gryning. Det gav 14.800 träffar. Tyvärr är inte försäljningen av samma storleksordning, men jag klagar inte. Boken har genomgående fått fin kritik, senast av Folke Schimanski (i Populär Historia nr 9), som är icke-tekniker.

Hur som helst hittade jag i Alfas gästbok några kommentarer som Rune Winter skrev redan den 27 mars. Han skriver först att han hade sträckläst boken, emedan den var alltför intressant för att lägga ifrån sig. Jag bugar och tackar!

Sedan tar han upp en rätt intressant sak, nämligen detta med om AXE egentligen betyder nåt. Jag hade för många år sedan, troligen redan under min Datasaabtid 1963-72, hört att det skulle betyda Automatic Exchange, Electronic. Men när jag hade börjat skriva boken, var det nån på LME - tror det var Kurt Katzeff - som berättade att det inte betyder nåt och att alla prylar på Ericsson betecknas med tre bokstäver följt av siffror. Inte klokt, tänkte jag. Här har vi verkligen ett teknikstyrt företag där marknadsförarna inte har ett skvatt att säga till om. En av världens stora produkter, med ett meningslöst namn! Jag tyckte det var rätt kul och vill minnas att jag tog in det i IT-gryning. Men sen fick jag kontakt med en som verkligen hade sysslat med LM:s första datorstyrda telefonstation, AKE 120 i Tumba, styrd av datorn APZ 110. Han heter Bengt Ossfeldt och är nyligen pensionerad, tror jag. Han sa nja, och att det faktiskt tänktes lite innan man valde bokstäverna. Han skrev i mail den 24 aug 2006 som följer:

AXE är ingen förkortning eller akronym. Alla produkter och komponenter ned till minsta skruv i hela koncernen är registrerade i ett hierarkist system med tre bokstäver följt av ett antal siffror. I exemplen AKE och AXE står A för automatisk telefonstation, K för kodväljare och E för elektronisk styrning, medan X valdes för att indikera flexibilitet i framtida utförande av väljaren."
I boken följde jag denna förklaring, emedan jag lärt känna Ossfeldt (han undervisade i vår kurs om feltoleranta datorer i Linköping) som pålitlig och initierad och har ingen anledning att ifrågasätta det han skriver.

I LM:s påkostade glassiga jubileumsskrifter uttolkas dock aldrig AXE. Rune Winter skriver också att Carl-Olof Svensson kallades Cosinus och att "radargruppcentral" inte kallades "central" utan rgc. Det visste jag förut, men valde att slopa öknamnet. Vidare förklarar jag ju på sid 294 att radargruppcentral i fortsättningen kallas central. Boken riktar sig till allmänheten och jag ville inte lasta texten med fler förkortningar. Där är rätt många i alla fall.

Tack Rune för visat intresse!

Mer om IT-gryning kan läsas på www.itgryning.se
Mvh
Tord Jöran

Webb-ansvarigs kommentar:
Cosinus hette Curt-Olof Svensson.

 
2007-06-17
Göte Wilklund:
En liten trevlig resa


 

Rapport från Presidiemöte Nr 8 med Veteranklubben Alfa 2007-06-12.

Vi samlades fem av oss i presidiet på Strandvägen vid båten Cinderella II. Vi hittar ett ledigt bord med plats för åtta. Det lägger vi beslag på. Båten avgår 09.30. Vid Gåshaga stiger Calle och Karl-Erik ombord. Nu är presidiet fulltaligt. Mötet kan börja.

Mötet pågår tills vi är framme i Sandhamn. Då måste vi göra en paus.

Där väntar en gummibåt med utombordsmotor som tar oss till Lökholmen, Calles eget sommarparadis. Vi går vidare till en liten ö intill som heter Trollharan. Där finns ett 100 år gammalt torn som är mycket smakfullt inrett med bord och soffor.

Calle bjuder på Champagne för att fira att vi är där. Även jag tar ett glas trots att jag normalt är nykterist. Vi har en mycket trevlig stund tillsammans tills det är dags att åter igen kliva ombord på gummibåten för färd till Sandhamn och lunch. Vi går till Sandhamns Värdshus och äter vår lunch på uteserveringen. Vädret är fantastisk solen lyser.

Kl. 15 går båten tillbaka mot Strandvägen. Vi hittar ett bord på övervåningen. Där sätter vi oss och fortsätter med vårt avbrutna möte. Vi har mycket att prata om, så vi hinner nästan inte bli klara innan Calle och Karl–Erik måste lämna oss vid Gåshaga. Till slut kommer vi tillbaks till Strandvägen.

Vi kan så åka hem efter en väldigt trevlig men arbetsam dag. Tack Calle.

Göte Wiklund
Skrivare
 
2007-06-01
Kurt Margery:
Hej alla jubileums-
kryssdeltagare!


 

QRT France (Kurt Margery, fd Kurt Lindquist) skrev:

Hej alla jubileumskryssdeltagare
Tack för att jag fick möjlighet att delta i detta trevliga
arrangemang. Allt funkade perfekt och dessutom träffade jag många
gamla kollegor som jag inte sett på många år. Läste tidigare omdömen
om kryssningen och instämmer helt med alla de positiva synpunkterna!
För mig var detta verkligen en rivstart i klubben och dessutom fick
jag förmånen att dela med mig av intressanta upplevelser i Gasverket!
För den som fortfarande tvivlar är min berätteelse helt i
överensstämmelse med verkligheten som jag har upplevt den. Ett
speciellt TACK till arrangörerna, dokumentatörerna och min gamla
polare Finn Hultman från "LEO" nu tillbaka i paradiset Provence.

/QRT France
 
2007-05-23
Einar Estréus:
Om jubileums-
kryssningen


 

Det kom ett mejl från Einar Estréus:

Hej alla !
Jag vill omedelbart framföra mitt STORA TACK för en fantastiskt trevlig resa.
Mycket välorganiserad och trevlig.
Mycket god mat och trevlig underhållning.
Med ett speciell tack till talarna på onsdagen,
Med ett trevligt och humoristiskt tal av Gunnar W, samt  ett mycket inspirerande anförande av Lassa F, och inte att förglömma Gasverket av Kurt "QRT" ,samt Björns trevliga kåseri om båtresan i England.
 
Ja som ni förstår är jag mycket inponerad av er.
 
Många hälsningar från Einar och en förtjust Monica.
 
2007-05-23
Per-Olof
Persson:
Om jubileums-
kryssningen


 

Det kom ett mejl från Per-Olof Persson:

Hej!
En gäst och en veteran som tycker i gästboken:

Britten och jag tackar för en mycket välplanerad och trevligt genomförd jubileumskryssning.
Tack alla ni som jobbat med detta, och kul att ni lyckats få med både Gunnar W och Lasse F.
Perfekt båt och perfekt arrangemang, även vädermässigt!
Britten tycker det var den trevligaste alfaträffen hittils, inte minst med tanke på de trevliga föredragen och den sköna dansmusiken.
(Någon tyckte att det var för lite om vår produktion, men det kan väl ordnas vid senare tillfälle. Denne någon var förstås en man.....)

Hälsn Per-Olof och Britten P

 

2007-05-23
Erik Åhman:
Åk med Helmi!


 

Det kom ett mejl från Erik Åhman:

Hej

Apropå utfärder vill jag slå ett slag för segling med Helmi.

Sandkilen Helmi "Roslagens Pärla" är den sista autentiska roslagsskutan, byggd i början av 1880-talet på Svartlöga och med hemmahamn på Blidö 1887-1946. Nu är hon återställd till sitt ursprungliga skick av Sjöhistoriska museet och av Föreningen Helmis Vänner på Blidö, som som numer såväl sköter om henne som äger henne.

Du som är intresserad, titta in på hemsidan: www.helmi.se

Att följa med en heldagssegling kostar storleksordningen 500 kr för en person och 5000 kr för 12 pers. Kan även bokas via Blidö Värdshus, www.blidowardshus.se

Erik Åhman (Erik den 13:e)

2007-05-23
Torbjörn Jarl:
En konstig förfrågan


 

Hej alla människor som jobbat på Saab Univac AB i Solna på 70-talet. 

Här kommer en konstig förfrågan.

Jag äger en Lotus Super Seven (2-sitsig Engelsk sportvagn), som importerades av en viss engelsman Peter A Wallace. Denne Mr. Peter A Wallace arbetade på Saab Univac AB i Solna i slutet på 70-talet. Peter är född den 1943.

Finns det någon i Sveriges avlånga land som har någon information om Mr.PAW? Jag behöver veta det engelska reg. numret på ovannämnda bil när den kom till Sverige.

Tack på förhand till alla minnesgoda Univacare.

Torbjörn Jarl
Sportvagnsfantast

Webbansvarigs kommentar: Har mejladressen till Torbjörn Jarl

2007-04-03
Jan Persson:
Om 3 besök på Arninge


 

Hej Björn!

Vill ta tillfället i akt att ge dig och vår hemsida lite information om hur jag upplevde de tre fredagarna i Arninge.

Det var med stor glädje jag kunde konstatera att det fanns ett levande intresse för att lära sig hur man söker information på Riksarkivet ute i Arninge.

Totalt anmälde sig 16 personer fördelade på de tre fredagarna. Vi hade förmånen av att få låna ett litet rum där vi kunde prata utan att störa andra släktforskare. Mitt intryck var att alla utan undantag fann någon ny information om sina tidigare anor och att detta första besök säkert skulle följas upp av flera. Intresset att skaffa sig ett dataprogram för att dokumentera sina forskningsresultat var stort. Jag önskar härmed alla som deltog lycka till med fortsatt släktforskning och jag ställer gärna upp och hjälper till även framöver.

Hälsningar Jan  (070332)
 
2007-03-29
Bengt Lönnqvist
IT-gryning och
målning av
Alfaskop


 

From: "Bengt Lönnqvist"
To: <info@veteranklubbenalfa.se>
Sent: Wednesday, March 28, 2007 5:49 PM
Subject: Alfaskopet
 
Hej alla historieintresserade, det här var kul som ni säger i Sverige1
Var, när och hur kom det påsprutade filtret in i bilden.
För den teknikintresserade kan jag informera att jag som pensionär gjort en
innovation, OINOSKOPET. Lämnar gärna info.
MVH/BL
 

Hej Bengt        cc: Rolf

Det låter intressant det du säger.
Rör det ett påsprutat filter, som (även) Alfaskop hade
så vore det kul att få veta mer.

Vi tar vi in det om det verkar intressant och
har den minsta beröring med våra gamla produkter.
 
/Björn Sölving
Webbmaster


Bäste Björn,

Jag vet tyvärr inte mera än att vi på Luxor fick se ett Alfaskop med påsprutat filter och fick förklaring av SRT. Sedan hörde vi oss för om vi kunde få bildrörsleveranser med gult fluorescerande skikt ( i verkstadsspråk kallat fosfor) och det var lätt ordnat.
Jag letar efter den medarbetare som på Luxor hade ansvaret för bildenheten,
säljansvaret hade Nils Grändås och på inköpsavdelningen stod Lars Larsson
för bildrörsinköpen, dessa två lever och har minnen om Alfaskopaffärerna.

MVH/BL

 

2007-03-27
Rune Winter:
Om IT-gryning


 

Hej!

Sträckläste "IT-gryning" då den var alltför intressant för att lägga ifrån sig. Det var mycket man kände igen. Några små randanmärkningar:
 
På sid 294 kallar författaren radargruppcentralerna för centraler. Vår allmänna benämning var annars "rgc".
 
På sid 341 berättar han om Curt-Olof Svensson. Han gick allmänt under benämningen "cosinus".
 
På sid 357 säger författaren att X i AXE står för flexibilitet. Jag trodde att det stod för exchange. Har jag fel?

Jag har rekommenderat denna utmärkta bok till många unga "dataknuttar" som behöver lite historia att bygga på.
 
Hälsn    Rune
 
2007-03-02
Stig (SM) Eriksson: Tack för blommor


 

Hej Björn!

Jag låg på sjukhus några dagar i slutet av  december och fick då hem till vår nya bostad blommor  från Veteranklubben för vilket jag nu vill tacka. Jag fick en stroke, kanske till följd av för mycket lyftande av tunga flyttkartonger, några bestående men har jag sluppit ifrån.Vill Du föra in mitt Tack på Veteranklubbens hemsida?

Hälsningar
Stig
2007-01-14
Krister Holmgren:
SRT ST 950 fartygs-radiostation


 

Hej!
 
Har tidigare försökt finna personer som känner till SRT tillverkade Fartygsradiostationen
ST 950A.
Har en sådan i ägo och har modifierat den för LSB trafik på amatörbanden.
Skulle vara roligt att få softan ändrad ochså så att den automatiskt skulle
fungera på dessa band.
För närvarande är frekvenser utanför marina bandet inte tillåtna i softan.
Hållit på med detta projekt i flera år och sökt få kontakt med nån som
känner till lite mera om denna station.
 
/OH6NJG Krister

Mitt svar blev:
Troligen har du redan haft kontakt med Göran Modig (han med SRT-museum
i Torsby). http://web.comhem.se/~u87735410/museum_srt.html
Jag vet ingen som kan veta nåt, kanske kan Lars Stelling ge dig nåt, ger honom en kopia.
Sätter in din fråga på Veteranklubbens gästboksida, så kanske det kommer nåt matnyttigt.

/Björn

(Jag har Kristers mejladress)

Fortsättning Se Gästbok -06 .
Nästa inlägg... ...kanske kommer från dig?