IT-gryning och gul färg på Alfaskop

Tord Jöran Hallberg har skickat en intressant
fråga om Alfaskop och den gula färgen på
bildskärmen. Skulle vara kul om några svarade.

(2007-03-26 Svarade Calle Vedin, se nedan.)

2007-03-25


Tord Jöran Hallberg
Författare till IT-gryning


Det kom E-post 

Björn!
Du får gärna om du har lust lägga ut följande för debatt på Alfasajten.
Mvh Tord Jöran

Hej

Det vore kul med lite debatt om olika avsnitt i min nya bok IT-gryning. Hittills har det mest varit allmänna (och för mig glädjande) omdömen.

Kritisk synpunkt

Men den första och säkert inte sista lite kritiska synpunkten har nu anlänt. Det är vännen Bengt Lönnqvist, Luxor-pionjär, som har en avvikande mening om starten för den gula och i reklamen ergonomiska texten mot brun bakgrund på Alfaskopskärmarna.

Han är lite ledsen för att jag i boken nämner Philips som upphovet till denna finess och inte har med Luxor alls. Det senare ber jag gärna om ursäkt för, men jag hade inte klart för mig hur tidigt Luxor kom in ibilden när jag skrev om Alfaskop.

 

Calle Vedin

Jag anammade ett inlägg på Alfasajten där Calle Vedin skriver som följer.

"När de första skärmarna började fungera blev dock kritiken att de flimrade. Efter konsultation med Bengt Svensson så kontaktade jag Philips på Lidingövägen i Värtan och frågade om de hade några 12" rör med fosfor som hade längre efterlysning än det vanliga vita som används för TV. "Ja - vi råkar ha 12 stycken LA i lager". Börje Olsson fick i uppdrag att genast åka och hämta dessa rör (i sin Volvo Duett!). LA visade sig ge en behaglig gul text som vi sedan "bevisade" att det var den absolut bästa färgen ergonomisk sett."

Ergonomiköret

Jag tyckte det var kul att hela ergonomiköret sålunda började med slump och tog in historien i boken.

Lönnqvist har annan minnesbild

 Nu säger Lönnqvist att han har en annan minnesbild:

  "Men min minnesbild hur det blev bildrör med gul fosfor avviker från det som finns på de aktuella sajterna.

SRT berättade aldrig för oss att de ville ha bildrör med längre efterlysningstid utan satte igång att förse bildrören med ett påsprutat filter som utestängde den blå komponenten. Det svart/vita bildröret hade två fosfors, blått och gult.

När vår Brimar-kontakt mr. Carpenter fick se detta föreslog han att vi skulle beställa bildrör med endast gul fosfor, det var samma pris!

Våra kontakter på SRT tog löfte av oss på Luxor att vi skulle
hålla tyst, och de fortsatte att applicera filtret på bildröret. Detta torde vara lätt att konstatera om man har tillgång till Alfaskop med olika ålder, i de äldsta sitter svart/vita bildrör.

Bo Lysell som var ansvarig för bildskärmen flyttade till USA, jag tror jag vet vem som efterträdde honom. Jag hade lämnat Alfaskopskärmarna efter mig 1978.

Kul, kanske vi kan få ljus över skuggorna. Jag gjorde en glad resa med Fossum & Co till England och Brimar då det begav sig.

MVH/BL "

Finns det nån Alfaskopveteran som ...

Finns det nån Alfaskopveteran som vill berätta om hur Philips och sedan Luxor bidrog till Alfaskopets uppreklamerade ergonomi är jag mycket intresserad. Det är jag för övrigt av alla slags synpunkter på IT-gryning, som jag lagt ner några år av mitt liv på.

Tord Jöran


2007-03-26 Svarade Calle Vedin:

Hej Björn!

Det jag skrev om hur Lasse Fossum och jag åkt till Motala och beställde en bildenhet är absolut sant.

Att det var en ren slump att Philips på Lidingövägen hade några passande bildrör med längre efterlysning som visade sig vara gult och
benämndes LA är också absolut sant.

Hälsningar från Calle som var med från den absoluta nollpunkten dvs när SM Eriksson tillsammans med Kjell Mellberg gav mig uppdraget
att ta fram en alfanumerisk terminal med "delay line"-minne och TV-teknik. Jag frågade "varför jag?". SM svarade "därför att det är ett minne där bitarna cirkulerar i serie" och fortsatte "du
är ju chef för sektionen datalänkar där information sänds i serieform".

Hälsningar
Calle

 


Webbansvarigs kommentar:
Du som var med, skriv gärna en kommentar. Mejladressen hittar du under WEBB-ansvarig nedan.

Läs också: 
Calle Vedins artikel om hämtning av bildrör på Philips.

(Där nämns även att Luxor var inblandade före Philips.)

Även Lars Fossum har skrivit om den gula färgen på Alfaskop.