Teknikresa till Linköping,  28 april

En liten rapport, del 2

2011-06-11


På eftermiddagen: Flygvapenmuseet

På förmiddagen besökte vi 
Östergötlands länsmuseum med Datamuseet - ITCeum. Sen åkte vi till Flygvapenmuseet på Malmslätt. Efter en lättare lunch gick vi runt i dom nybyggda lokalern. Oj vilka lokaler! Stor skillnad mot förra besöket!

Nu förstår man varför Flygvapenmuseum blivit ÅRETS MUSEUM.



Vi hade beställt guide till utställningen "Kalla kriget" och "Nedskjutna DC3:an".

Men innan gick vi runt och tittade på de utställda flygplanen.


Det fanns både stora och små föremål, nyare och äldre. Denna typ av helikopter (Vertol Hkp 4) hade Rolf Karsvall servat många gånger under sin tid som värnpliktig teletekniker på marinens helikopterdivision på Bromma och senare ute på Berga.

Flugan

Sen hittade jag nåt jag väntat på i 51 år! Det var burkarna från projekt Flugan som satt i en Draken. När jag började på SRT 1960 fanns där bl.a. "hemliga" Erik Åhman som sysslade med "superhemliga" projektet Flugan. Flugan var bl.a. Styrdatamottagare från Stril 60. Varje gång jag tittat ner i cockpiten på en Drake, har jag undrat: var sitter burkarna?
(Dom har alltid varit bortplockade).

Jo här:




Naturligtvis blev Erik Åhman intresserad. Men satt "burkarna" verkligen rätt? Här pratar Erik med en museikille.
 

Kalla kriget

Vi fick en mycket skicklig guide som kunde sina saker (hade ju varit med och planerat och iordningställt DC3-delen).

Kalla kriget var en utställning av tidtypiska miljöer från den tiden. Där fanns exempel på bl.a flygplan, stridsledningsutrustning och boningsrum från de olika epokerna.
 

 

Bonaden, som satt i ett tidstypiskt kök from 50-talet, hade texten: "Kaffetåren den bästa är, snart är ryssen här"

DC3


En trappa ner fanns DC3:an, (eller snarare vad som var kvar av den). Detta var en mäktig utställning! DC3:an var ju på ett hemligt uppdrag över Östersjön juni 1952 när den blev nedskjuten av ryssarna. Här fanns mycket dokumentation och föremål från DC3:an. Mitt i den stora (dunkla) lokalen fanns ett "akvarium" med hela DC3:an som den hittats på havsbotten. "Akvariet" innehöll luft som skulle konservera DC3:an på bästa sätt.


"Akvariet"

Runt om "akvariet" på väggarna fanns instruktiv dokumentation om det mesta som hade samband med haveriet.

Dag Andersson berättade att han var släkt med en av de som förolyckades.
Navigatören på DC3, Gösta Blad, var hans syssling.


Efter nedskjutningen 1952 blev det en haveriutredning som genast hemligstämplades. Flygplanet hittades inte då, utan först 2003.



Av guiden fick vi en detaljerad beskrivning över planets uppgift och färdväg. En modell visade hur det såg ut inuti planet innan beskjutningen:

Här ser man 4 avlyssningsoperatörer (från FRA). De hade radioavlyssningssapparatur (då extremt hemlig). Apparaturen kom delvis från USA. Längst bak chefen för avlyssningsoperatörerna.

Avlyssningsapparaturen hittades också på havsbotten och fanns (tillsammans med mycket annat) utställt i montrar:

Det var nog den "mäktigaste" utställning jag sett på många år! Mycket mycket att se. Man fick veta mycket. Välordnat! Man förstår att detta kostat många sköna slantar.

Ett tips till er som inte redan besökt Flygvapenmuseum: Åk dit!! Väl värt en omväg (som det stod i Michelinbokens stjärnregister över restauranter).

Slutkläm


Ja det var en dagsutflykt som hette duga! Hit åker nog Veteranklubben igen om några år. Detta var ju andra gången.

 


Från vänster: Sven-Åke Jidenius, Björn Sölving, Leif Jonsson (Halvdansken), Tommy Carlsson, Nils Byström, Erik Åhman, Aina Ståhle, Gäst, Lars Söderström, Arne Lång (skymd), Leif Ek, Claes-Göran Hörnqvist, Rolf Karsvall, Ingvar Andersson, Gäst, Gäst, Dag Andersson och Bo Lindestam.

/Björn Sölving
2011-06-11
Foto: Leif Jonsson, Björn Sölving

Några länkar:
Förmiddagens besök (Datamuseet - IT-ceum) finns här.

Vårt tidigare besök på Flygvapenmuseum (2005).
Läs mer om nedskjutna DC3:an här (Wikipedia)