VÅRKRYSSEN 25-26/5 2010!

Som vanligt en mycket lyckad kryssning!

Sist finns som vanligt Rune Winters redogörelse.

2010-05-31
Fotografer: Rune Winter, Calle Vedin och Björn Sölving

2010-06-09: Rättelse, se nederst

2014-02-19: 93 bilder från årsmötet


Va kul det var!

Kryssningen innehöll alla lyckade inslag som kommit fram de senaste åren. I år prövades flera nya inslag:

Allsång, med text som rullade fram på duken. Det var Rolf Karsvall som komponerat en text till en känd melodi. Till allsången spelade vår multibegåvade Ceremonimästare på keyboard, och det kunde han bra!

Det bjöds på tre föredrag i olika ämnen:

- Forsränning i Nilen (Leif Jonsson, "Halv-dansken")
- Duke Ellington och Alice Babs (Göran Wallen)
- Med 5 Veteraner i Baskien (Björn Sölving)

Båtens kryssningsvärd ("känd från TV") underhöll också med en miniorkester.

Första dagen

Vi från Järfälla (som var så många) hämtades med egen buss. Jättebra för oss! Men andra tex. från Lidingö (Calle mfl.) fick själva ta sig till båten.

Middagen som startade så fort vi kommit ombord, blev lite speciell. Vi hade egen salong (precis som förra året). Det speciella var att det blev ett ovanligt stort historieberättande. Inte bara John Wijk utan även Lars Fossum, Göran Rynger, Kenneth Gralde, Åke Mellbrink, Jan Nilsson och några fler började berätta spontana historier. Det var nåt helt nytt! Och stämningen steg!
 

 


Några av historieberättarna: Överst fr. v. Lars Fossum, Jan Nilsson,
John Wijk och Åke Mellbrink.


Vice Presidenten (här längst upp till höger) utför sin huvuduppgift: att tillsammans
 med Presidenten skåla med alla. Här pratar Presidenten Rolf Karsvall med
kryssningens näst (se kommentar nederst) äldste Veteran Stig Jönsson (84 år).
 Längst till vänster: Matts Pettersson (sittande) och Lars Fossum (stående).
Till höger Björn Sölving.


Calle Vedin (som fotograferar för alfa-nytt) tar en bild av Björn Sölving (som fotograferat denna bild för Veteranklubbens webb). Närmast från vänster ses Inga Larson, Ragnar Fries, Evert Bondesson, Rosemarie Bergström och Bo Mattsson.
 

Jan Persson, som ansvarade för lottförsäljningen hade inga problem att bli av med alla lotterna. Med lite hjälp från vara vanliga lottsäljare, så gick nästan alla åt som smör redan på middagen!
 
 
Sen var det dags för dansgolvet!

Just i kväll spelade Lasse Stefanz orkester på stora scenen. Med fanklubb som uppskattade varje låt! Det var "knökfullt" på dansgolvet och många Veteraner var där.

Sen blev det morgon

Då hade vi under natten legat stilla ute på havet, och under morgontimmarna gått in till Mariehamn. Men ingen går iland, det är ju sjöfrukost på båten! Tidigt lägger vi ut.

I det stora konferensrummet samlas alla 68 Veteranerna + gästerna.


Vice Presidenten Sven-Åke Jidenius säljer de sista lotterna till Kerstin Blom. Maria Palm tittar diskret bort medan Jan Nilsson tränar på sitt keyboard.

 
Det började

Presidenten Rolf Karsvall inledde och berättade lite om dagens program och klubbens verksamhet. Han berörde speciellt  klubbens behov av lokal för förvaring av gamla dokument och prylar. (Fast han sa att han inte skulle säga nåt om det...)

Sen följde allsång som började med en nyskriven visa (text: Rolf Karsvall).
Texten kan du i sin helhet se här.


 
 

Första föredraget: "Forsränning på Nilen"



Leif Jonsson berättade om ett äventyr i Afrika. Han har varit där flera gånger. Här handlar det om forsränning i Nilen. En vådlig färd sa han, som han inte vill ha ogjord, men knappast skulle kunna genomföra idag.

Lite data om Nilen och forsfärden:
- Nilen är ca 667 mil lång och har två källor.
- Vita Nilen, startar i Viktoriasjön som gränsar till
  Uganda/Kenya/Tanzania.
- Det var på Vita Nilen i Uganda som jag körde Raffting.

-Blå Nilen, startar i Tanasjön i Etiopien.
- Efter ca: 370 mil möts de i Khartoum i Sudan.
- Och det hela avslutas i Medelhavet vid Alexandria i Egypten.


Leif visade en film, och några sekvenser finns på denna videosnutt från YouTube: RaftingOnTheNile

 
 

Andra föredraget: Duke Ellington och Alice Babs

Göran Wallén (säljare på Alfaskop på 70-talet) berättade om sitt stora intresse: Duke Ellington och hans orkester. Göran har startat och varit president i Duke Ellington Society i Sverige.

Duke Ellington kom tidigt i kontakt med Alice Babs och båda uppträdde ofta tillsammans i Sverige.

Göran spelade upp flera stycken ur Duke Ellingtons repertoar och visade även video från föreställningar tillsammans med Alice Babs.

Duke Ellington levde 1899-1974.

Det var mycket intressant att få höra Göran prata om sitt stora intresse. Det måste finnas många andra Veteraner som har olika typer av specialintressen.
Just sådana specialintressen vill vi höra mer om!


 

 
x
Tredje föredraget: Med 5 Veteraner i Baskien

Björn Sölving berättade om en resa 2009 till norra Spanien, vid Bilbao.

Med på resan var veteranerna Jan Persson (m hustru), Olle Grahn (med hustru), Sven-Åke Jidenius, Kerstin Blom och Björn Sölving (med hustru).


Vi gjorde många utfärder, tex. till Guernica (som förstördes av tyska Luftwaffe 1937) och där Picasso gjort en målning. Här Jan Persson framför en kopia av Picassos stora målning.

Sen blev det lotteridragning

Jan Persson hade samlat på sig många fina vinster, bl.a. en sydd tavla av Karin Karsvall och presentkort från researrangören. Det var väl totalt ett 20-tal fina vinster.



Den sydda tavlan vanns av Jan Nilsson och det var han väl värd. Han hade med bravur organiserat hela Veterankryssningen!

Som vanligt vann John Wijk flera vinster...

En kul bild

Calle Vedin tog en kul bild med nostalgianknytning:


Här en bild på ritkontorsveteraner. Fr. v. Karl-Erik Ström, Stig Jönsson och Einar Estréus.
Stig Jönsson började på ritkontoret på Johannesfredsvägen 1955. Några år senare anställdes Einar Estréus.

Slutkläm

Det var en kul Veterankryssning! Tack till dom som fixade det!
Det fanns många tillfällen att prata gamla minnen!
Mer föredrag av Veteraner om Veteranernas specialintressen vill vi ha!

/Björn Sölving
2010-05-31


Vårkryssningen 2010

Nu fanns det inga snöhinder, ej heller solkurvor eller höstlöv på rälsen. Bara mindre förseningar på grund av regn! (det är faktiskt sant). Förra gången jag kom hem med Cinderella från en jazzresa (söndagen 21 februari) tog det 4 timmar med Gröna linjen från Slussen till Hässelby, varav en och en halv timme pulsande i djup snö med en resväska efter att man släppt av oss i ödemarken i Johannelund.
 


Rune Winter

Jag har fortfarande brevväxling med SL:s ledning om deras sätt att handskas med oss resenärer. Tonen är vad diplomaterna brukar kalla ”uppriktig”.
Nu ska ni slippa höra mer om Gröna Linjen för denna gång, men jag måste få avreagera mig.

Jag mönstrade på MS Cinderella i god tid och fick som vanligt instruktioner, uppföranderegler och ordergivning från Alfas ledningsgrupp. Fick en hytt på övre batteridäck, babords låring, 45 grader kranbalksvis om styrbords bog. (det där begrep ni inte landkrabbor).

En fantastiskt god middag i trevliga vänners sällskap i Food Gardens gästdel inledde resan.
Lotter till salu utropades det (Jag tyckte man sa lottor, så jag blev lite besviken.) Nåväl, jag köpte troget mina nitlotter, vilket höjde vinstchanserna för de övriga.
En mängd historier berättades under middagen, min blyghet förbjuder mig att återge någon av dem.

Så vidtog fria aktiviteter. Jag gick till dansbanan, men fann den alltför packad. Åtminstone en och annan person var det, vilket inte ökade svängrummet för oss som ville bugga.
Så det blev tidig läggning i gott skick, vilket man var glad för morgonen därpå.

Onsdagsmorgonen startade med allsång, en mycket trevlig start på dagen. Så resan innehöll både vin, kvinnor och sång. Sång är jag urusel på, och vin är jag försiktig med.

Leif Jonsson berättade om sitt senaste äventyr, forsränning på Nilen. Filmen visade den hiskliga färden, svårighetsgrad 5 av 6. Själv blev jag yr av att bara se filmen.
Därefter kafferast och ”närvarolotteri.” Trots att jag i högsta grad var närvarande så vann jag inget. Leif hotade med att sticka till Kroatien nästa gång. Få se vad han hittar för äventyr att berätta därifrån.

Så vidtog Göran Walléns föredrag ”Duke Ellington och Alice”. Att inte Göran och jag stött ihop tidigare är en gåta. Vi har samma jazzintresse, känner samma personer och har till och med hållit föredrag om jazz på samma ställen. Hans föredrag visade vilka världsberömdheter vi har i den svenska jazzen. Synd bara att svensk radio och TV aldrig visat något intresse för jazzen. Våra storheter inom området är mer kända utomlands.

Så kom kryssningsvärden Per Nyberg med sitt gäng med musik och sång. Enl. min uppfattning var Per löjtnant enl. det gamla systemet, flaggstyrman enl. det nya EU-anpassade systemet. (Det saknades dock ett ankare över de två galonerna.) Kanske det skulle kallas flaggmusiker.

Björn Sölving hade ägnat sig åt strövtåg i Bilbao, vilket han åskådliggjorde med fina bilder. Tänk vad lite man känner till om vackra byggnader och arkitektoniskt konstfulla broar i andra länder.

Lotteridragning föregick den högtidliga avslutningen. Otroligt många fina vinster lottades ut.

Så åt vi en (alltför) god lunchbuffé med vin och kvinnor, men ingen sång.

Så var det till att åka hem efter ett ytterligare superbt genomfört arrangemang av vårt presidium, som jag vill tacka varmt för allt jobb ni har lagt ned på den lyckade vårkryssningen.

/Rune Winter
2010-05-27
 

 
Webbansvarigs kommentar:
Rättelse: Calle Vedins örnblick fungerar! Han har kommenterat en av bildtexterna,
som tidigare var fel.
Stig Jönsson var inte äldste veteranen, men väl den näst äldste!