Arne Tolvgård kommer ihåg

Från kemilaboratoriet i Barkarby 1981

2010-02-14


Arne Tolvgård


Flussmedel

Vid en teknisk mässa 1981 fick jag kontakt med Arne Biverstedt på Ytkemiska Institutet. De arbetade med ytkemi inom hushållsprodukter, industrin och läkemedel. De flussmedel som elektronikindustrin då använde var hartsbaserade flussmedel lösta i organiska lösningsmedel liknande tinner. Hälso- och brandfarliga produkter som krävde omfattande produktionsanläggningar på verkstadsgolvet.

Ytkemi handlar om att studera vad som händer på molekylnivån. Till hjälp har man moderna instrument med vars hjälp man kan studera tunna skikt på ytor. Jag samlade in krav och fakta kring flussmedel och vi startade ett samarbete med Institutet. De presenterade ganska snart några vattenlösliga tensidflussmedel aktiva genom tillsatser som ökar lödbarheten. Med hjälp av Lars Kebert och Gert Becker från Ericsson gjorde vi några omfattande försök i lödmaskinen under kvällar när vi kunde arbeta ostört.

De praktiska försöken visade att det kan användas i befintlig lödmaskinutrustning. Provningen visade att lödtiden kunde förkortas från 5 till 2 sekunder. Den låga aktiveringshalen hos tensidflussmedlet möjliggjorde en förenklad efterföljande tvättning av kretskorten. Vi såg också en mindre slaggbildning i lodet.

Vårt arbete väckte stor internationell uppmärksamhet och ingår i Soldering In Electronics, Dr R.J. Klein Wassink.
 
 

   
     Bilden visar skillnaden mellan konventionella och tensidflussmedel.

Multicad

Företaget MultiCad med grundaren Anders Jarborn, tidigare anställd på SRT, använde tensidflussmedlet i sin produktion av mönsterkort.
Vid denna tidpunkt fanns inte Livscykelanalys ett hjälpmedel att samla ihop fakta om en produkt ”från vaggan till graven”. Detta hjälpmedel hade nog förkorta introduktionen till industrin.

/Arne Tolvgård

2010-02-14


Webbansvarigs kommentar:
Tidigare artiklar av Arne Tolvgård:
Kemilaboratoriet i Barkarby, 2002-10-01
En nostalgitripp till kemilaboratoriet 2009-03-13