FRÅN KINESISKA ORMAR TILL FRANSKA VINER.

Per-Olof Persson 2000-11-02

 

Presidiets hedersledamot, Calle, är en riktig arbetsmyra. Förutom allt arbete han gör åt oss andra i presidiet, är han också aktiv när det gäller klubbens hemsida. Se artikeln om Canal du Midi till exempel !
Nu har han till och med lyckats inspirera "vicen" att skriva om en kortkort tripp till Kina. 

Ericssonkoncernen har ett antal samarbetsgrupper med representanter från olika delar av världen. Dessa träffas mer eller mindre regelbundet på olika platser. Den här gången var kvalitetschefsmötet i Kina.

Vi från Sverige reste iväg en tisdag för ett möte i Nanjing.
Kina, som vid sidan av USA, är Ericssons viktigaste marknad, ställer krav på lokal produktion. Därför har vi ett antal fabriker och stora underleverantörer där.

Fabriken i Nanjing startades 1993. När mina kollegor kom dit för att starta upp det hela var i stort sett hotellet den enda byggnaden av västerländskt snitt.

Elementära kontorsprylar var svårt att uppbringa och de första svenskarna hade en allmänt tuff startperiod. Sen dess har mycket hänt. Nu växer skyskraporna upp som svampar ur jorden (tidigare med hjälp av byggnadsställningar av bambu). Vägskyltar, som inte enbart innehåller kinesiska tecken, börjar finnas och det blir allt lättare att ta sig fram. Om man tar taxi, är det dock tillrådligt att ha adressen med sig skriven på kinesiska för att komma rätt. På en stor restaurang vid stans största hotell fanns till exempel ingen som kunde ett ord engelska. Våra beställningar ledde i alla fall till ätbar mat. Mera om mat senare.

Kina verkar verkligen vara på gång. Optimismen tycks frodas och man ser många tecken på hökonjunktur. I trafiken kryssar lyxbilar mellan enormt överlastade cyklar och diverse hybridfordon.

De fabriker vi besökte var av god västerländsk standard. Med tanke på hur billig arbetskraften är i Kina, är de verkligen att räkna med som konkurrenter. Särskilt som kvaliteten, som tidigare varit lite tvivelaktig, nu är under kraftig förbättring.

Nu åter till mat och dryck.
Kinamat finns ju lite varstans i världen. Däremot har jag inte träffat på kinesiskt öl utanför Kina. Ölet är ganska speciellt, men vem anade att Kina hade så utmärkta viner !

På resor är ju mat en viktig del av upplevelsen. Hade bland annat en mycket intressant middag på en restaurang i Shanghai. Kineserna har ju ett praktisk sätt att hålla maten färsk - man transporterar och förvarar den i levande tillstånd. Den aktuella restaurangen var mycket välsorterad, skaldjur och fiskar i mängd att välja av. Fick se att en vägg upptogs av glasmontrar med ormar. Har försökt att få smaka orm vid tidigare besök utan att lyckas. Sagt och gjort. En kock kom med en jutesäck, öppnade och högg snabbt en orm som stoppades ner i säcken. 

Ett antal andra rätter serverades och så småningom kom ormen in, vederbörligen avklädd och tillagad. Läckert. Till om med damerna i sällskapet, som varit mycket tveksamma, lät sig så småningom väl smaka. Däremot var det strimlade och friterade ormskinnet inte särskilt gott.

Transporterna i Kina fungerar bra. De flygplatser vi passerade var superfräscha (undantag finns säkert). Hemresan påbörjades klockan 01 på natten mot söndag svensk tid. Det var meningen att vi skulle komma till Arlanda vid åttatiden söndag kväll. Mellanlandning i Frankfurt. Väl där och i planet för avfärd mot Arlanda konstaterades fel på hjul i landningsstället. Detta ledde till en cirkus med olika besked om och när vi skulle komma iväg. Snacka om västerländsk organisation och kvalitet i kundinterfacet !

Memma i säng klockan 03.00. På plats på förbokat möte klockan 09.00. Puh !

Efter ett par veckor i Sverige var det dags för lite avkoppling i Frankrike. Tema mat, vin och barnbarn. Maten superb. Dottern har lärt sig mycket om fransk matlagning. Vinet - bingo ! Vinrea, som givetvis krävde en omfattande smakprovning innan bilen lastades. Och så barnbarnet - livets efterrätt.

Så den sedvanliga morronpromenaden till bagaren för att få färskt bröd till frukost (jämför Calles loggbok). Fransk frukost som för övrigt verkligen är "petit". Lunchen är desto bättre, oftast beledsagad av goda drycker. Framåt kvällen är det så dags för en aperitif som efterföljs av en präktig middag framåt åttatiden. Middagen avrundas alltid med ett antal ostar.

En sån här vecka bidrar till kvalifikationerna för medlemskap i HSS. Calle är ju medlem i KSSS. Den blygsamma "vicen" seglar ännu så länge lite i bakvatten som medlem i HSS (Håll Skinnet Spänt !). Men som synes har vi många intressen gemensamt !
Funderar på om jag kan ta Calle på kryssen ……

Per-Olof P