2000-06-01: Idag är det 40 år sen jag började
på Standard Radio och Telefon AB


Mitt första jobb!

Johannesfredsvägen i Bromma var min första arbetsplats (1960). Vi  höll till på "taket" där det bara var några "få meter" upp till inflygningsvägen för allt Brommaflyg. Vilket oljud!
Jag fick börja med att läsa beskrivningar på  datasändare och datamottagare.

I min närhet fanns Henry Larsson och Calle Vedin. Calle höll på med BISTO som var en digital-analog-utrustning för Bloodhound. Erik Åhman (som alltid höll på med superhemliga projekt) sysslade med FLUGAN (styrmottagare för Draken(?). 

B-Stativet

Mitt första jobb var att tillsammans med Arne Hermansson sätta upp en datorutrustning "B-stativet" som ingick i Baby-Los. Baby-Los var RGC:s föregångare i STRIL60. Här var det bara transistorer! Jag som bara kunde radiorör! Till en början fick jag renrita kretskort, men snart lärde Arne mig hur B-stativet skulle fungera. Det hade konstruerats av Kjell Mellberg, men allt var inte klart. Här var det huvudstupa in i digitaltekniken!  B-stativet tog emot rullbollsignaler från ett antal (10-20?) radaroperatörsplatser och lagrade koordinaterna i ett kärnminne. Radaroperatörerna placerade symbol på radarekon och gav koordinater till B-stativet, som då kunde beräkna kurs och fart och följa radarekon med "död räkning". Symbolerna rörde sig då över radarekona så länge ekona rörde sig rakt och jämnt.

B-stativet var egentligen ingen dator (namnet var ännu inte uppfunnet), all "programmering" var gjord i hårdvara med grindar och dioder. Men det var en avancerad matematikmaskin, den hade ju division!

B-Stativet producerade hela tiden digitala koordinater för ett antal symboler. Digitalvärdena omvandlades till analogvärden via precisions-DIAN (Bosse Hallqvist). Analogsignalerna grindades in i avlänkningssignalena för PPI (mellansvep). Här var Carl-Erik Olsson konstruktör. Symbolerna ritades av en symbolgenerator (Torsten Hylén). PPI (bildskärmar för radardata) konstruerades bl.a av Stig Bergquist, Lennart Filen, Svante Berglund.

På den tiden ingick en hel del telefonreläer, jag fick snabbt lära mig att en av cheferna Sven Skåraeus var en gigant på att rita komplicerade och stora relä-schema.

SRT hade ju lovat kunden att Baby-Los skulle vara klart snabbt. Nu blev det ju inte så, men man kunde ju alltid installera det man hade i ett bergrum i Östergötland. Konstruktörerna fick följa med! Nu levde man på traktamente, jobbade dag och natt. Gjorde inte av med traktamentet. När man kom hem låg lönelappen och väntade. Vi var många som köpte "Dick-bilar", grå Volvo PV544 (kostade 12.500 nya!)

Efter bergrummet i Östergötland följde flera Baby-Los, men då var dom ju "färdigkonstruerade". Konstruktörerna behöves inte längre. Då tog Lennart Filen med killar hand om installationen.

 


Ång-Censor

SRT flyttade till Bällsta Bro och
efter Baby-Los skulle det byggas bättre datorer (som verkligen förtjänade att kallas datorer). Sture Jansson (som faktiskt började samma dag som jag 1960) blev "chefskonstruktör" och höll till på taket i Bällsta. Datorn fick sedermera smeknamnet ÅNG-CENSOR. Sture fick hjälp med vissa enheter: Permanenta programminnet: Jan Persson, Manöverpanelen: undertecknad, busssystemet: Ingvar Persson. Inte att förglömma "docenten" Bertil Palmgren som var en hejare på att leta och åtgärda jordstörningar.

Mekanisk konstruktion för manöverpanelen: Einar Estréus.

Henry Larsson var chef och höll på att programmera VPA (höjdmätarutrustning) och det var många mornar han kom med "dagens nya instruktion" som Sture måste pressa in i ÅNG-CENSOR. Rolf Karsvall programmerade genom att löda små gröna kontakter i permanenta programminnet.

taket1.jpg (72921 bytes)
Undertecknad, manöverpanelen, ÅNG-CENSOR och Jan Persson.
  Vid bordet: Jorg Sesemann
(Klicka på bilden)

Censor 908 och Censor 932

Sture konstruerade senare Censor 908 och Censor 932, men då började jag så
smått med Alfaskop under Lasse Fossum. Alfaskop var massproduktion och den
kom i precis rätt tid, dvs innan PC "tog över".

Tiden gick.... Jag har aldrig bytt arbetsgivare, men dom har köpts upp och köpts upp.

Nu jobbar jag på ICL i Kista med Interna system och Internet, Intranet. Det hetaste just
nu är handel via WEB.


Tänk vilket tur jag haft! 

Jag har fått vara med om: transistorernas intåg, digitalteknikens införande, 
stordatorernas intåg, programmeringens första stapplande steg, Patientdata 
på Thoraxkliniken, ALFASKOP-framgången, PC-explosionen, Internet-revolutionen, 
Microsoft-dominansen (vem trodde 1980 att IBM kunde hotas?), E-handel.
Och så förstås: Veteranklubbens WEB. 

Vilken blir nästa grej? 

/Björn Sölving